WELCOME TO E46 CLUB BIMMERZ MALAYSIA

WELCOME TO E46 CLUB MALAYSIA; Next Xtvt:- 7/6/14 Futsal piala menteri W/p> 30/8/14 Family day B.Merah

Monday, September 24, 2012

JPJ Prosedur Tukar Enjin



"Ape tindakan yg diambil klu enjin kete tak daftar? "

Menjadi satu kesalahan bagi pemilik kenderaan yang membuat pengubahsuaian terutama pada enjin tanpa kebenaran JPJ dan akan dikenakan tindakan. “Bagi mengelakkan tindakan diambil, pemilik kenderaan diminta supaya sebelum menukar enjin, berurusan dengan JPJ dan membuat permohonan terlebih dahulu bagi memastikan pengubahsuaian itu dilakukan mengikut piawaian ditetapkan,"
Awas Kereta Anda Boleh Disita….



Pemilik kenderaan terbabit di kompaun maksimum RM300 kerana menukar enjin tanpa kebenaran oleh Jabatan Pengangkutan Jalan

Nombor enjin tersebut ibarat kad pengenalan

Bagi mengelak kenderaan kita daripada dibatalkan pendaftarannya oleh JPJ




Pemeriksaan nombor enjin mestilah sama dengan pendaftaran JPJ
lokasi untuk nombor enjin pula dicop pada blok silinder enjin



Jenis-Jenis Permohonan

1. Kategori 1 : Penukaran enjin yang sama model dan keupayaan kapasiti dengan enjin asal.
2. Kategori 2 : Penukaran enjin dari model yang sama dan keupayaan kapasiti tidak melebihi atau tidak kurang 25% dari enjin yang asal.
3. Kategori 3 : Penukaran enjin dari model yang sama dan keupayaan melebihi atau kurang 25% dari keupayaan asal.
4. Kategori 4 : Penukaran enjin dengan menggunakan bahan api berbeza dari yang asal.
5. Kategori 5 : Penukaran enjin dari model yang berlainan dari enjin asal."*Peringatan bila convert enjin, sistem suspensi, brek dan ekzos perlu juga diambil berat pastikan dalam baik, bersesuaian dan selamat...pastikan convertion kita halal"
Syarat syarat permohonan
Syarat syarat yang perlu dipatuhi ketika membuat pertukaran enjin·
-Tidak ada pengubahsuaian pada enjin 'Mounting'·Kimpalan pada enjin 'Mounting' tidak dibenarkan.
-Propeller Shaft' tidak dibenarkan dipotong atau disambung di mana-mana bahagian.
-Tiada keretakan atau karat pada enjin 'Mounting'.
-Sistem brek perlu dinaikkan taraf bagi enjin kapasiti melebihi 25% daripada kapasiti enjin asal.
-Sistem gantungan (Suspension System) perlu dinaikkan taraf merangkumi 'Spring Stiffness'.







Prosedur register enjin kereta Lepas covert,

Dokumen yg perlu ada:
1. Borang Pemberitahuan Penukaran Enjin Borang B2
2. Geran Pendaftaran yang asal
3. Resit asal pembelian enjin/halfcut dari kedai potong.. kene pastikan enjin yg nko beli tuh ade Resit
4. Surat Kastam K2 yang disahkan (dapatkan dari kedai potong dimana anda beli enjin anda)
5. Insuran yang baru
seterusnya...siapkan dokumen2 tersebut dlm 4 salinan.. bawak dokumen2 tersebut ke:
Bahagian Teknik
Aras 2, Blok D 4, Parcel D ,
Pusat Pentadbiran Kerajaan Persekutuan
62620 Putrajaya
Tel: 03 88866425Faks: 03 88866689
(kalo post aku x pasti lak blh ke x.. apa2 pon try call bhg Teknik dulu)


1.sekiranya tiada org dlm atau pon runner...
anda perlu menunggu selama 2 minggu utk dokumen itu diteliti dan dikepilkan dengan surat sokongan... (kalo ade org dlm ataupun runner.. on the spot dh siap dh..) tiada bayaran dikenakan disini
2.Dah siap dokumen tersebut... bawa ke Puspakom utk pemeriksaan

3.Dah siap pemeriksaan Puspakom... bawa pula ke JPJ yang anda nyatakan di dalam borang JPJ (borg JPJ B2)... SEBELUM anda ke kaunter untuk urusan endorsement... sila call penginsurans anda utk memaklumkan penukaran no enjin yg lama ke no enjin yang baru... SEKIRANYA tidak berbuat demikian... JPJ akan menolak permohonan anda...
selesai berbuat demikian... maka anda boleh memandu kenderaan anda tanpa rasa was-was lagi


Prosedur tukar nama kat geran dari segi urusan jpj,puspakom dan insuran?





-Keta nak di beli mesti di test di PUSPAKOM dulu (kita anggap test luluslah)
-Kemudian owner & pemilik mesti hadir di JPJ tempat nak buat penukaran nama tu (MESTI HADIR, takleh pakai wakil)
-Bawa GERAN & RESULT TEST PUSPAKOM sekali masa tu
-Isi borang JPJ untuk penukaran nama, PHOTOSTAT I/C penjual & pembeli, salinan i/c tu kena GAMKAN pada borang tu di JPJ-Serah di kaunter, tunggu sampai pegawai JPJ panggil untuk disahkan i/C bersama-sama, kendian diorang akan proses tukar nama lah.
-Sediakan RM100 untuk proses tukar nama, nanti dia panggil untuk serah geran yang dah di tukar nama & kena bayar duit proses tuSelesai bab tukar nama.
Untuk insuran plak
kalau ko nak buka insuran baru lagi senang, bawa je geran baru tu p pejabat insuran, diorang buat baru je.. setel. Kalau nak buat 1st party biasanya agen nak tengok skali,
Road tax dah mati
pihak insuran just key-in.. print.. pastu bawak geran & salinan cover note tu pergi renew rodtax
Kalau rodtax masih idop
samada transfer nama dari insruran owner (kalau owner nak la) kalau tak ko kena buat insuran baru gakla. Hal2 ni bleh berurusan terus dengan pejabat insuran, diorang akan bagitau cara2 yang baik.

*Untuk tukar nama tu

kalau syarat JPJ mesti owner & buyer wajib hadir pada masa yang sama untuk pengesahan i/C & terus tukar nama. Tapi kalau ada RUNNER yang memang keja dia berurusan dengan JPJ, dia bleh edjustkan tukar nama dalam geran tanpa kita hadir,cuma kita kena bagi geran,result puspakom & salinan i/C tu pada dia. tapi for surelah dengan BAYARAN. Berapa? bergantung pada runner, sebab kita tau, bukan senang nak ejas owner & buyer nak hadir sama time. So nak cari runner, diorang ni banyak kawtim dengan usedcar, Sebolehnya cek betul2 track record runner sebelum setuju deal apa2pun.


Daripada : JPJ Malaysia & Blogger

No comments:

Post a Comment